Wave zal verdergaan als Heatweed Technologies

Bezoek website
WAVE Europe B.V.

Glyfosaat mogelijk kankerverwekkend

Het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek (IARC) van de Verenigde Naties stelt in een deze week gepubliceerd rapport dat de onkruidbestrijder glyfosaat mogelijk kankerverwekkend is.

De EFSA, de Europese autoriteit voor voedselveiligheid, heeft aangekondigd het rapport onmiddellijk nader te gaan bestuderen en het tevens te betrekken bij de doorlopende evaluatie ten aanzien van het gebruik van glyfosaat in de landbouw. In een eerder gepubliceerde samenvatting van het rapport, werd al gesteld dat er bewijs is voor een verband tussen blootstelling aan glyfosaat en de ontwikkeling van onder andere non-Hodgkin en longkanker.

Het IARC heeft het middel ondergebracht in de tweede hoogste risicocategorie. Daarmee wordt glyfosaat als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ ingeschat. Internationale milieubewegingen zijn blij met het rapport. Zij ageren al langer tegen het gebruik van glyfosaat in de strijd tegen onkruid.

Glyfosaat is wereldwijd één van de meest gebruikte onkruidverdelgers, in Europa vooral bekend onder de merknaam Roundup. Frankrijk verbood vorige maand al de verkoop van Roundup in tuincentra; ook in ons land wordt de verkoop van de chemische onkruidverdelger met het oog op de volksgezondheid steeds verder aan banden gelegd.