Wave zal verdergaan als Heatweed Technologies

Bezoek website
WAVE Europe B.V.

Onkruidbestrijding Lelystad in combinatie met machinaal vegen

Onkruidbestrijding Lelystad in combinatie met machinaal vegen

LELYSTAD – De nieuwe manier van onkruidbestrijding in Lelystad op stoepen, straten en wegen komt tegemoet aan de wens van de gemeenteraad, die met dit besluit gehoor geeft aan een burgerinitiatief, om dit milieuvriendelijker uit te voeren.

Met de nieuwe manier wordt het onkruid bestreden door een combinatie van machinaal vegen en heet water. Wethouder John van den Heuvel maakte kennis met de aannemer Richard Mooij, vestigingsmanager van de firma Krinkels, en kreeg uitleg over de veegmachine.

De machine die het onkruid bestrijdt door middel van heet water is sensor gestuurd. Dit betekent dat het onkruid wordt opgespoord en gericht bestreden, zodat niet alle bestrating volledig nat gespoten wordt, maar alleen de plek waar het onkruid staat. Hierdoor wordt er veel minder energie (brandstof) en water verbruikt. Met deze nieuwe manier van milieuvriendelijke onkruidbestrijding is het gebruik van chemische middelen gestopt.

Grond en zand vormen een belangrijke voedingsbodem voor het onkruid. Daarom is begin augustus alvast gestart met het borstelen en vegen van de verharding om niet alleen het onkruid maar ook de grond en het zand, dat met name in de goten ligt, te verwijderen. De resultaten zijn zeer goed. Het onkruid is nog niet bestreden in combinatie met heet water, omdat het tijdens dit jaargetijde geen effect heeft. In het voorjaar wordt daarom gestart met de combinatie van vegen én heet water.

Wethouder John van den Heuvel: “Het gebruik van chemische middelen om onkruid te bestrijden was lange tijd heel gebruikelijk. Het besef dat deze middelen schadelijk zijn voor het milieu heeft geleid tot aanscherping van regels en een verbod op bepaalde middelen, daarom zijn we op zoek gegaan naar milieuvriendelijke manieren. De combinatie van vegen en heet water, en ook nog gerichte bestrijding sluit helemaal aan. Het gebruik van chemische onkruidbestrijdingsmiddelen is hiermee verleden tijd.”

Bron: http://www.destentor.nl/