Wave zal verdergaan als Heatweed Technologies

Bezoek website
WAVE Europe B.V.

Run op machines voor chemievrije onkruidbestrijding

Chemievrij onkuidbestrijding

Met het ingaan van het verbod op chemische onkruidbestrijding op verhardingen op 31 maart is een ware run ontstaan op machines voor chemievrije onkruidbestrijding. Dealers en leveranciers kunnen de vraag nauwelijks bijbenen.

Afgelopen week heeft de leverancier van Wave-machines in Veenendaal maar liefst dertien orders genoteerd. Elk van de machines, gemaakt om onkruid te bestrijden met heet water, kost tussen de honderd- en tweehonderdduizend euro. Afnemers zijn voornamelijk gemeentes aannemers, hoveniers en verhuurbedrijven.

Complexe machines
“We zagen het verbod natuurlijk al jaren aankomen, maar dit soort complexe en kostbare machines ga je niet zomaar in voorraad produceren. Het verbod zorgde voor veel tumult en daarvoor was er tot op het laatst veel onzekerheid in de markt”, zegt Jan van der Zanden, verkoopdirecteur van Wave Weed Control BV. “De vraag is nu extreem hoog. Dat hebben we nooit eerder meegemaakt.”

Vooral de vraag naar Wave-machines met sensortechnologie is groot, weet de fabrikant te melden. Die machines sporen het onkruid op en spuiten alleen heet water op het plantje. De rest van de omgeving blijft droog. De machines sporen het onkruid op en laten heet water op het plantje vallen. De rest van de omgeving blijft droog. De Wave-machines met sensortechnologie werken daardoor veel energie-efficiënter dan gelijksoortige apparaten zonder sensortechnologie, inclusief de machines die brand- en schroei- en borstelmethoden gebruiken. Daarnaast realiseert de sensor technologie een veel hogere capaciteit.

Milieuaspecten
Dat verbruik is in het debat rondom het chemieverbod een terugkerend thema. Tegenstanders van het verbod hebben steeds gewezen op de nadelige milieuaspecten van de alternatieve bestrijdingsmethoden. De CO2-uitstoot van de chemievrije onkruidbestrijding zou volgens hen te hoog zijn. “Een terechte zorg natuurlijk”, vindt ook Van der Zanden. “Maar met de sensortechnologie in onze Wave-machines hebben we de CO2-voetafdruk van de chemievrije onkruidbestrijding tot een minimum weten te reduceren.”

Een ander punt van twist tussen de voor- en tegenstanders van het verbod zijn de kosten van chemievrije onkruidbestrijding. Gemeenten zouden vele malen meer geld kwijt zijn aan de alternatieve bestrijdingsmethoden. “Dat speelt natuurlijk ook een rol bij de trage anticipatie van gemeentes op het verbod, denk ik. Dat is politiek. Daar hadden wij als machinebouwers natuurlijk geen grip op. Wij konden alleen maar een alternatief bieden dat ook vanuit goed rentmeesterschap de beste keuze is. Daar zijn we, denk ik, goed in geslaagd door de Wave Sensor-serie tijdig op de markt te brengen.”

Voorbereiding
Het verbod op chemische onkruidbestrijding op verhardingen zit al jaren in de pijplijn. Donderdag 31 maart is het, na vele jaren voorbereiding, van kracht geworden. Het verbod geldt voor professioneel gebruik van chemische onkruidbestrijding op verhardingen. Particulier gebruik valt niet onder het verbod.

Ook zijn er enkele uitzonderingen opgenomen in de wet. Zo kunnen luchthavens nog gebruik maken van chemische middelen en zijn ook terreinen uitgesloten waar om veiligheidsredenen onkruid niet chemievrij kan worden bestreden. Denk aan terreinen voor opslag van brandbare stoffen waar niet met draaiende motoren gewerkt mag worden. Ook bij plagen, zoals wanneer de processierups de kop opsteekt, mag door professionele onkruidbestrijders nog chemie op verhardingen ingezet worden.

Volgend jaar november wordt het verbod uitgebreid naar niet-verhardingen. Alleen in de landbouw mag dan nog chemie gebruikt worden voor onkruidbestrijding en ook sportvelden en recreatieterreinen zijn van het verbod vrijgesteld. Staatssecretaris Dijksma wil met de beheerders van dergelijke terreinen wel nadere afspraken maken over het terugdringen van chemische onkruidbestrijding.

Voor meer informatie:
Jan van der Zanden Sales Manager Benelux
j.vanderzanden@waveonkruidbestrijding.nl
M. +31 (0)6 12 488 284
T. +31 (0)318 469 799