Wave zal verdergaan als Heatweed Technologies

Bezoek website
WAVE Europe B.V.

Verbod op Roundup komt steeds dichterbij

Science

Een totaal verbod op de chemische onkruidverdelger Roundup lijkt steeds dichterbij te komen. Niet alleen overheden leggen het gebruik van de pesticide aan banden om uiteindelijk tot een totaal verbod te komen; ook steeds meer tuincentra overal in Europa halen Roundup uit de schappen.

Volgens de Amerikaanse nieuwssite CSGlobe heeft ook het Nederlandse parlement inmiddels besloten de verkoop aan particulieren van alle bestrijdingsmiddelen op basis van glyfosaat nog voor het einde van dit jaar te verbieden. Nederland volgt daarmee het voorbeeld van onder andere Frankrijk, Rusland en Mexico, waar de verkoop van middelen als Roundup inmiddels definitief verboden is.

Glyfosaat wordt wereldwijd op steeds grotere schaal in verband gebracht met ernstige gezondheidsproblemen. Dierproeven hebben uitgewezen dat deze chemische stof rechtstreeks gekoppeld kan worden aan aangeboren afwijkingen, beschadigingen van het zenuwstelsel, nierfalen en verschillende vormen van kanker.

Het IARC, het Internationaal Agentschap voor Kankeronderzoek, heeft het middel ondergebracht in de tweede hoogste risicocategorie. Daarmee wordt glyfosaat als ‘waarschijnlijk kankerverwekkend’ ingeschat. Honderd procent sluitend bewijs hiervoor is nog niet geleverd, maar steeds meer overheden en ondernemers besluiten het zekere voor het onzekere te nemen.